Feeling Good~~



Tuesday, May 17, 2011

Korean At A Glance [Lesson Ten]

       Assalamualaikum warahmatullahi wabarokaatu.. annyeong everyone.. its been a long time since i update my untidy blog.. :D after putting this blog on hiatus, i feel that i should at least post something.. and i hv been scanning my blog.... thinking.. what should i post... then, something inside me, bursting out, telling me that who i am when i start blogging... it tells me that, i am a TEACHER~~ yes~~ now i remember, im teaching korean language to uols.. haha.. how can possibly a teacher forgetting his pupils.. huhu.. pity me.. haha.. so, now, i'll be 'acting' again, as ur teacher... in what class?? yeaaaa, its Yommo Class.. :D :D.. hahahaha.. ok2, lets begin.. im getting excited.. :P

     Our lesson for today will be about.... Getting to know the Koreans..



     ok2, dwi-bahasa boleh? (mcm xbiase plak).. haha ok.. Org korea ni selalu tekankan budi bahasa dan kesusilaan.. haaa.. even bila jumpa ngan org xkenal or foreigners, mereka akan cube greet with proper manner dan akan bow kat korang (tp kena ngan proper approach laa).. lagi2 laa kalau korang blas balik bow tu dgn bow blik.. tunjuk skit tnda hormat kat org kan... hehe.. korean have been influenced by western customs, and men in general will shake hands when greeting each other. bersalaman ni biasenye dilakukan dgn korang tunduk skit (bow laa).. baikla murid2, kita akan start our conversations here.. u better practice if u want to adapt hangeul well.. jom~~

-Introduction-
 English                                                            Romanization
 Who is that?                                                  Cheo pun-i nu-gu-se-yo?
(referring to an adult)
Would you introduce
me to him/her?                    Cheo pun-eul chom so-gae-hae chu-shi-ge-sseo-yo?
(literally, that person)
Please introduce yourself.                              In-sa-ha-se-yo.
I will introduce myself.                                   In-sa-ha-deu-ri-ge-sseo-yo.
This is my friend.                                          Che ch'in-gu ye-yo.
How do you do?                                          Ch'eo-eum poep-kke-sseo-yo?
(literally, i am meeting
  you for the first time)
How do you do?                                         Ch'eo-eum poep-kke-sseo-yo?
(reply)
I am pleased to meet you.                           Pan-gap-sseum-ni-da.


*Upon meeting someone for the first time or when greeting friends, Korean ordinarily bow. The degree of the bow depends on relative status, age, and respect of the individuals.
 for more info on korean bow click here.


 yes, lepas dah sapa menyapa, mesti korang nk kenal/tahu nama kan.. ok2.. sblum tu, sedikit info tntg nama orang korea naa.. Korean names are composed of 3 syllables, which are derived from the 3 Chinese characters used for writing the names. The first syllable stands for the family name while the last 2 syllabes indicate the given name. The family name always comes first, followed by the given name; for example, Kim (family name), Tae-yeon (given name).

-Names-
What's your name?                                      Seong-ham-i eo-tteo-k'e toe-se-yo?
(Said to people
older than you)                                                
What's your name?                                     I-reum-i eo-tteo-k'e toe-se-yo?
(Said to people
 younger than you)
What's your name?                                     I-reum-i mweo-ye-yo?
(Said to people
 much younger than you *kids)
My name is _____.                                    Che i-reum-eun _____-i-e-yo.

 Ex: Che i-reum-eun yommo-i e-yo.


   baiklah murid2, cikgu yommo nk call off our class for today ok.. cikgu nk bg exercise bnyk2, kalau nnti kamu semua tak buat, kan tak saje2 kene denda mkn sushi kan.. haha.. :D *heyy sushi tu bai.. my fav food. :D :D

   lesson kali ni ade sambungan ye tau.. korang takkan nk tahu name je.. kann..? haaa jadi, tnggu lesson seterusnye k.. annyeong semua..



A Word A Day : woe-guk sa-ram ( foreigner )

Saturday, April 16, 2011

1st Award from~~~

 Assalamualaikum semua.. 

annyeong haseyo.. 


Ini adelah buat pertama kalinye yommo membuat@reply award stelah yommo di TAG oleh seorang blogger bernama han yongyoo. ni first time buat ni.. so, kalau tak brape nak hangat tu maaf la yee.. :D 

haa kat bawah ni award yg yommo terima.. :D


kamsahamnida han yong!!

ok now, kat blakang gmbr tu dia ade bg soklan2.. so, yommo kene jawab laa.. hehe

1. Kpop band mane yg korang gila-gilakan??
    -waaa of coz la, SNSD~~! hihi

2. Nape suke band tu??
    - uih, jgn ditanya soklan ni, tak cukup entri ni nk jawab.. haha.. yommo tertawan dgn band ni sbb diorang sangat DAEBAK! hihi..

3. Sape yg korang suke dalam band tu??
    - nak list semua tp paling2 minat, Kim Taeyeon, Sunny, and Tiffany!!

4. Nape korang suke die??
   - because they are beautiful, charming, talented, n intelligent too.. :D

5. Upload gambar die yg korang paling suke..
    
  6. Listkan 5 lagu yg korang suke dalam band ni..
      hoot
      genie
      visual dreams
      mistake
      show show show
  
   blog yg yommo nak tag
    dayla
    

Thursday, March 31, 2011

Latest MV yg camBEST!

    Annyeong haseyo semua.. yommo nak share skit laa pasal MV (music video) yang yommo suke and best.. dari segi video tu sendiri and also the songs.. waaa.. layyannn.. heehe.. oppss... spoiler skit.. ni MV kpop.. hehe.. u know, i love kpop kan.. hehe.. anyway, here.. enjoy...

4minute - Heart to Heart

LEDapple - Dash
Song Ji Eun (SECRET) - Going Crazy

 Infinite - Before The Dawn


ok.. 4 je yg dapat share buat mase skrg.. hihi.. nnti kalau ade lagi.. yommo sure akan update orait.. :D Enjoy.. hihihi... tapi MV ni semua ade yg dah lame, ade yg baru lagi.. tak latest mane laa kan.. hahaha.. ok, thats all for now.. tata and selamat menonton.. :)

Lame laa jugak an.. :D

   Assalamualaikum semua.. Yommo rase nak mohon ampun sebab dah bertahun ( rase lamenye tu ) tak update.. huhu.. lots of things happened.. hmm.. walaupun blog ni masih baru lagi.. smbutan tak berape tapi takpe.. lepas ni aku akan cuba stay updating my blog with interesting and more fun entries k.. :D :D korang jgn segan bg komen k.. tak kesah yg baik or kurang baik.. kita same2 bina blog ni and blog korang juga k.. :D k2, esok ade kelas.. dah pukul brape ni... haha.. tata~~





gida ri kke yo (please wait for me)


annyeong~~~~

Thursday, March 17, 2011

My New Addiction

          Assalamualaikum yeorobun.. hihi.. dah lame yommo tak membelek2 blog nih.. hehe.. idea tu, tak datang2, kalau nk disharekan jugak takut tak menjadi (takde org nk bace pun ) huhuhu.. tp, kali ni, yommo dgn semangat yg kental, nk share jugak this excitement of mine to uols.. hehe..

         First of all, yommo sebenarnye dah lame mengidam this 'thing'. sejak sekolah rendah kot.. skrg dah tamat sekolah menengah dah.. hehe.. baru2 ni.. tahap mengidam tu memuncak sampai ke tanah tertnggi gunung himalaya, ditambah plak dgn peluang yg muncul hanya skali dlm hidupku.. dgn kudrat yg ade, ku berjaya memilikinya... here it is.. my new hobby..

waa megahnye warnamu... :D

         haaa, korang kenal kan kasut ber-roda ni.. kebiasaan org pnggil roller blade or skates.. tp, to be precise, it is called inline skates.. hihi.. sedikit pengenalan tntang kasut roda ni dan kegunaannya.. Roller skating is the traveling on smooth surfaces with roller skates. It is a form of recreation as well as a sport, and can also be a form of transportation.  kasut ni ade bnyk jenis.. and of course, bnyk style and design nye.. tak pandai nak describe, bg tunjuk gmbr jelah k.. hihi..

(1) wahh.. hebat giler design ni


(2) yang ni namenye roller skate.

(3) ni inline skate (same as no 1) with smaller, cute rollers hihi


(4) this one, ice skates (jom gi sunway) hehe

      Walaupun masih baru dalam dunia skating ni.. sy, as an amateur, really hope that sy dpt main this thing like i am walking.. nak merasai kelajuan (nak berlari xlaju) dan i wanna feel wind blowing into my face as i cruising with it.. (dah start berangan dah).. waaaa.. *pitam

      Motif yommo share ni sbb, yommo dah memilikinya~~! tak berangan mane laa kan.. hehe.. skrg ni yommo tngh bertungkus lumus nak mengawal kestabilan kasut roda ni dulu.. nak gerak laju2 khuatiri akan buntutku mencium lantai.. (auchh~!) and when it happens, it really hurt.. uhuhu.. 


adeh adehh.. i cant feel my butt.. aauch~~! LOL


        Walaupun banyak kali jatuh, yommo tidak sesekali jatuh tak terbangun... akan ku bgkit semula untuk meneruskan permainan walaupun jatuhnye tak terkira dek jari jemari tangan+kaki.. hehehe.. Some people might think that i must have been falling quite like an atom bomb, but, actually, i am~~! but with little support with my hands, i manage to increase the impact time (less hurt).. hehe..  



      Ade 2 tujuan why i bought this thing.. first, i really eager to learn and play.. and second, im going to meet my date through this sport.. in detail, iceskating.. hihihi.. this is what i called, preparation.. hehehe.. so u guys better wish my goodluck k.. dalam mempelajari dunia skating ni dan juga, to get her.. :D :D *blushing

ok u guys, i better continue with my preparation.. :D :D so long, tata~~~



Wednesday, March 9, 2011

Grrrghh!!

   Salam sejahtera semua... lame dah yommo tak bersua ngan korang.. kalau ade yg rindu tu, ngaku aje.. yommo tak marah.. hahaha.. setelah bersawang lamenye menunggu masa untuk berblogging (dalam 3 minggu kot no network coverage yang stabil ) huhuhu.. yommo, kali ini, ingin berkongsi satu perkara yang mmg sume orang suke lah... (tak suke tak normal ) hahaha... sy mmg dah lame nk post pasal hal ni tapi begitu lah, disebabkan masalah yg telah disebut sebelum ni, terpakse postpone.. tp, kali ni tak ada lagi dalihan.. akanku kongsi kat kat korang.....


ITS ALL ABOUT THIS!!!

aarrhhh (bunyi burung ni) LOL

     hahahaha bunyi je ANGRY BIRDS, mmg langkahku laju menuju ke laptop untuk bermain application ni... hahaha.. nk cite skit.. tapi yg dah tahu tu, tahu skali lagi.. haha.. asal applikasi ni adalah untuk dimainkan dalam iPhone @ iPad..  but for pc gamers, macam mane... nak main gak game ni... haha.. lepas2 tu baru rovio (name of company) release for pc game... ( rasenye diorang release skali kot, hentam jelahh )..

     Kehebatan game ni yg membuatkan sy terlekat kat depan laptop 3-4 jam adalah burung tu sendiri.. dgn bunyinye yg mmg my style ( haha sy boleh imitate bunyi angry birds ni.. haha), cara main game ni, dan juga tujuan utama game ni yg mmg simple, letupkan (bunuh cam kejam je bunyi) semua pig hijau tuh.. hahaha.. mane tak marah burung ni, punyelaa jage telur2 mereka, ehhh senang2 je bab! tu gi curik nak buat omelette.. hahaha mmg tergelak sorang2 sy kalau main game ni.. arhhh (sound effect )..  haha.. kalau korang nk tahu camne game tu.. tonton video ni semua.... hihi



 ni preview skit in-game..


    game ini amat memerlukan kebijaksanaan anda (untuk lepas stage) dan kesabaran anda ( kalau tak lepas stage).. hahaha.. jadi, bg korang yg dah main pepuas game ni.. begitu laa rasenye.. hahaha.. punye laa minat kat game ni, sampaikan ringtone, msg, alarm, pun gune bunyi burung2 ni ( sound themes) .. hahaha.... hebatkan kegilaan yommo kat game ni.. kalau tak bunyi dalam sehari pun gelisah, apakan main game ni.. setiap mase.. haha.. oklaa, korang pergi laa download game yang mmg syok n kelakar ni.. yommo nk gi sambung main plak.. hahaha selamat bermain.. :D

pig: heh hee heeh.. 
big brother: grrrhh!

Saturday, February 19, 2011

Korean At A Glance [Lesson Nine]

       Assalamualaikum & salam sejahteraan.. Waaaa seronok bonar den jalan2 hari ni.. tp den tak pi pokan.. jalan2 dalam KLIA ja.. haha.. "kenapakah yommo berckap sedemikian rupa? tukar kepala dgn org pekan ke?? " haha... maaf murid2, cikgu yommo is a little bit dizzy after all day driving and walking and talking and eating (sket je, diet!) haha..  apa yg terjadi hari ni tak dirancang tp alhamdulillah tak ada halangan kuat (yg slow2 ade jugak ).. semua hal berjalan dgn lancar..


     Sebenarnye cikgu nak lepas stress (sbb exam lah, ape gi yg nk di stress kan, kan..) haha.. dalam mase stress, dalam kurungan, bosan tu, kawan cikgu ajak pergi KLIA.. nak jumpa kawan sbelum dia fly to Australia.. gittueeeww.. hahahahak..  tanpe segan silu, yommo pun ikut laa.. Actually sis called ckp nk gi KLIA jugak, jemput daddy.. hihi dah tu, sekali laa kan.. kat KLIA laa bnyk perkare 'indah' dan 'happy' yg mengurangkan (dah takde la) stress or bosanku itu.. cuci mata laa orang kate, bukan yommo kate.. haha.. tu laa sedikit tak banyak apa yg berlaku kat cikgu hujung minggu ni.. okeylaa, mesti korang bosan dgn cerita cikgu sbb korang tak seronok macam cikgu.. hahaha.. kidding uols.. ok2, meh, dekat2 sikit, cikgu dah nk start lesson baru ni.. :D :D

    Yommo Class's lesson for this time is about TELLING TIME.. haa.. korang semua sedar tak waktu tu absolutely important and irreversible.. jgn sesekali kamu melengah lengahkan waktu.. tidak kira ibadah, kerja, atau study.. hehe.. jadi, cikgu nk ajar korang laa tntg waktu @ masa @ jam ni.. :D
...........(telan air liur sbb dah tak tahu nak bebel ape dah ) ....


ok, lets start... ( huhu )

A.M     -    o-jeon
P.M      -   o-hu
O'clock  -   shi


         The following is a list of hours which are read with native korean numbers. Minutes are read with chinese derived numbers..  lesson 6 untuk kamu yg 'terlupa'.. hmmm...

HOURS
1   o'clock     han-shi
2   o'clock    tu-shi
3   o'clock    se-shi
4   o'clock    ne-shi
5   o'clock    ta-seot-shi
6   o'clock    yeo-seot-shi
7   o'clock    il-gop-shi
8   o'clock    yeo-deol-shi
9   o'clock    a-hop-shi
10 o'clock    yeol-shi
11 o'clock    yeol-han-shi
12 o'clock    yeol-ttu-shi


MINUTES
1        il-bun                               11       ship-il-bun
2        i-bun                                12       ship-i-bun
3        sam-bun                           13      ship-sam-bun
4        sa -bun                             14      ship-sa-bun
5        o- bun                              15      ship-o-bun
6       yuk-ppun                          16      shim-nyuk-ppun
7       ch'il-bun                           17      ship-ch'il-bun
8       p'al- bun                           18      ship-p'al-bun
9       ku-bun                             19       ship-kku-bun
10     ship-ppun                         20      i-ship-ppun

21      i-ship-il-bun                     31      sam-ship-il -bun
22      i-ship-i -bun                    32       sam-ship-i-bun
23      i-ship-sam-bun                33      sam-ship-sam-bun
24      i-ship-sa - bun                 34      sam-ship-sa- bun
25      i-ship-o-bun                    35      sam-ship-o- bun
26      i-shim-nyuk-ppun           36      sam-shim-nyuk-ppun
27      i-ship-ch'il    -bun           37      sam-ship-ch'il-bun
28      i-ship-p'al- bun               38      sam-ship-p'al-bun
29      i-ship-kku-bun                39     sam-ship-kku-bun
30      sam-ship-ppun                40     sa-ship-ppun

41      sa-ship-il-bun                  51     o-ship-il-bun
42      sa-ship-i-bun                   52     o-ship-i-bun
43      sa-ship-sam-bun             53      o-ship-sam-bun
44      sa-ship-sa- bun               54      o-ship-sa- bun
45      sa-ship-o-bun                 55      o-ship-o-bun
46      sa-shim-nyuk -ppun       56      o-shim-nyuk-ppun
47      sa-ship-ch'il-bun            57       o-ship-ch'il-bun
48      sa-ship-p'al-bun             58       o-ship-p'al -bun
49      sa-ship-kku-bun             59      o-ship-kku-bun
50      o-ship-ppun




COMBINING HOURS AND MINUTES
a quarter after ten       yeol-shi ship-o-bun
a quarter to ten          a-hop-shi sa-ship-o-bun OR yeol-shi ship-o-bun cheon
half past ten               yeol-shi pan
what time is it?          myeot shi-ye-yo?
It's 4 o'clock.            ne-shi-ye-yo.
4:05   ne-shi o- bun
4:10   ne-shi ship-ppun
4:15   ne-shi ship-o-bun
4:20   ne-shi i-ship-ppun
4:25   ne-shi i-ship-o-bun 


      In the following, note that pan means half and is used as an alternative to sam-ship-ppun ( 30 mins ). As in English, after 31 mins past the hour, time may be expressed in two ways. For example, 4:35 is ne-shi sam-ship-o-bun ( four thirty-five ) or ta-seot-ship-o-bun cheon ( twenty-five minutes before five )
4:30 ne-shi pan
4:35 ne-shi sam-ship-o- bun
4:40 ne-shi sa-ship-ppun
4:45 ne-shi sa-ship-o-bun cheon ( or quarter to five )
4:50 ne-shi o-ship-ppun cheon ( or ten to five )
4:55 ne-shi o-ship-o-bun cheon ( or five to five )


      Alright everybody, what time is it now??? hmmm... its 2AM!!

 oh no, no no.. its 2PM!!

    Hahaha ok at what minute??? 4minute!!


    hahaha macam2 cikgu yommo ni.. hehe kepade sesiapa yang tidak mengetahui apa2, gambar2 diatas adalah gambar kumpulan artis korea.. :D dah mmg name kumpulan dah macam tu, jgn tnye lah... haha.. diorang buat camtu sbb, sbb ape?? sbb time is GOLD~~ yeaaaa... haha.. ermmm oklah anak2, cikgu rase sampai kat sini jelaa kelas kita yerp... cikgu nak pergi spa treatment plak.. (kate nk kulit cam orang korea, mmg laa kene jaga leklok.. ye dak?) haha.. ok semua, tata and take care.. see u really soon.. :D



A Word A Day : shi-gye ( clock )

Wednesday, February 16, 2011

Dimana-mana je boleh...

       Hai everybody... yommo is in the building.. haha.. ape khabar warga2 blogger sekalian.. begitu sukar bagiku untuk terus berterusan menyambung hubungan ( connection ) internet ni.. haha.. tulaa ape yg ku maksudkan dgn tajuk entri kali ni.. haha... eh xpaham??

       Hahaha meh2 nk terang sket.. haha.. bg meneruskan perjuangan blog yommo ni.. aku berusaha sedaya mungkin untuk stay connect ( beronline lor ) dan memerah otak fikiran untuk mmbuat entri menarik ( im working on it ) untuk santapan kalian semua.. huhu.. besides that, im trying my best to improve my blog for better view by u guys.. keep in blogwalking k.. :D

      Enough with the ngarut2.. jadi, makanya, aku pergi laa ke mane jua tmpat yg ade potential ( wifi ) untuk aku online.. kat cafe, giant, medan selera, even, try untuk curik line wifi org kat apartment tu (maaf cik/encik, sy gagal menembusi wifi anda )... sebenarnye bukan niat di lubuk hati pun nk mncurik line orang, tp keinginan nk beronline membatasi kesopananku. hehe.. tp takpe, dalam 2 minggu lagi, yommo akan dapat beronline naturally (tngh tnggu streamyx dipasang kat umah, 4MBPS bai hahaha.. ) jadi, dalam mase terdekat ni, korang semua support laa yommo ni dalam berblogging ok.. yg kat bawah kita naik slow2, yg dah maju ke atas ( hadapan sessuai sket op ) tu jgn lupe gear reverse neh.. hehe..

kalau xyakin dgn rearview mirror.. LOL

     
            Baiklaa, skrg ni yommo tngh online kat kedai SUP KAWW  ( nasib baik ade wifi ) bersebelahan Giant KJ.. Terima kasih SUP KAWW restoran.. haha.. k then, im off for dinner.. take care and eat well everyone.. :D

Saturday, February 12, 2011

Korean At A Glance [Lesson Eight]

         Annyeong haseyo everybody.. are we getting closer?? hihi.. im sorry for the late update ( for those who wait ).. yommo ni busy skit dgn perancangan hidup untuk mase depan nie.. ( chewahh) .. ditambah pulak dgn kesukaran untuk beronline.. tapi takpe.. dalam mase2 kritikal begini.. Yommo Class still, must keep moving on...

       Entri kali ni cikgu nk mengajar lesson, masih dalam numerical punye subtopic.. hmm.. haa tp.. sebelum tu, cikgu nk pesan kat kamu semua ni.. cikgu mungkin akan ajar korang xikut turutan yg btul ( bercampur-campur ) kalau nak direferkan kat buku tu.. tp, kamu semua usahlah bimbang.. cikgu akan ajar ape yg patut diajar supaya kamu dapat flow yang btul untuk belajar Hangeul ni.. paham??! hihi... pandai..

      Baiklah, lesson untuk kali ni adalah tntng Time Phrases.. lesson ni korang mmg comfirm semestinye boleh mengikuti dgn mudah.. sbb, ape yg cikgu nk ajar ni korang akan guna everyday, everyminute, everysecond dalam berkomunikasi with people surround u.. :D
Now, are we clear??? lets begin our lesson...


TIME PHRASES

today                                   o-neul
yesterday                             eo-je
the day before yesterday      keu-jeo-kke
tomorrow                            nae-il
the day after tomorrow        mo-re   
2 days after tomorrow         keul-p'i
this week                            i-beon-jju
last week                            chi-nan-ju
next week                           tae-um-jju
for 1 week                          il-jju-il-gan
for 2 weeks                        i-ju-il-gan
for 1 day                            ha-ru
for 2 days                          i-t'eul-gan
3 days ago                         sam-il cheon
4 months ago                     sa-gae-weol cheon
5 years ago                        o-nyeon cheon
this year                            keum-nyeon
last year                            chang-nyeon
next year                          nae-nyeon
at night                             pam-e
in summer                        yeo-reum-e
in winter                          kyeo-u-re
by Tuesday                     hwa-yo-il-kka-ji
by June                          yu-weol-kka-ji
by morning                     a-ch'im-kka-ji
this morning                   o-neul a-ch'im
this afternoon                o-neul o-hu
this evening                    o-neul cheon-yeok
tonight                           o-neul ppam 
tomorrow night              nae-il ppam
for 6 years                     yung-nyeon-gan
for 7 months                  ch'il-gae-weol-gan
in the morning                a-ch'ime
in the afternoon              o-hu-e
in the evening                cheon-yeok-e

*note from the book : In Korea, the full date is usually written with the year first, followed by the month and then the day. For example, August 8, 2009 would be written :

2009, August 8
The date would be read : i-ch'eon-gu-nyeon ( 2009 ); p'a-rweol ( August );  p'a-ril ( 8th )


    Haa korang semua mesti paham punye laa ape yg diajar kali ni kan.. ( korang kan bijak2 pandai ) :D ok, sebelum cikgu tamatkan kelas ni, ade nak bg soalan skit.. lepas2 ni, korang boleh tnye org lain pulak k..

What day is today? - O-neu-reun mu-seun yo-il-i-e-yo?
What today's date? - O-neu-reun myeo-ch'il-i-e-yo?

Ok, selamat bertanya... Take care...


A Word A Day : Cham-kkan-man-yo ( just a minute )

Friday, February 11, 2011

Gambar Header Yang......

     Assalamualaikum everybody... yommo is here to tell fortune... haha.. but im not tukang tilik.. jgn bg tngn korang tuk ku meniliknye.. syirik semua itu.. huhu.. anyway, saya nk bgtau yang gambar header yang baru tu yang..... yang ape.. yang SIMPLE je.. (bnyk bebenor yang itu) hihiihi.. nie dia...

 padahal dah terpampang kat blog ni.. :D

     Dah terbiasa berblogwalking.. jeling2 laa header mereka.. ade yg menarik mata untuk melihat, ade yg berpaut kat hati untuk memuji dan ade jugak yang menenangkan dikala melihatnye ( panorama kot ).. jadi, ape yg yommo letak ni, harap2, sejuk mata kamu semua memandangnye laa LOL..


tu je laa nk bgtau.. hihik.. chaw dulu (smbil memakai shawl) hahaha..

Tuesday, February 8, 2011

addoy mak aii..

 Hai semua.. ish... serabut tol kepala otakku kalau memikirkan bnyk perkare at one time.. arghh...
keserabutanku.. :O

   Dalam bnyk2 perkare yg difikirkan.. ade yg perlu, ade yg saje2.. ade yg xkesah pun sebenarnye tp kesah jugak... huhu.. yg lame xselesai lagi difikirkan tp yg baru dah queue lame, nk masuk jugak... ishhh.. tngk laa blog ni... still getting started and tak berape nk menjadi laa.. serabut kepale tahap gaban ni.. hahaha..

  tunggu la kalian semue neh.. blog ni still under construction and need more tips and advices from uols untuk menjadi blogger yg berwibawa (haha tak sessuai lgsung).. k laa.. ade pape yommo akan update soon..

take care...

Monday, February 7, 2011

Gegar 1,000 Blog Oleh Ben Ashaari

 haiii im joining in.. ini adalah percubaan pertamaku dalam menyertai segmen yg dianjurkn oleh blogger famous amos ni. Untuk keterangan selanjutnya, sila laa klik BEN ASHAARI :D


SAYA SOKONG DUNIA BLOG dan SAYA SUKA KERANA SAYA MINAT MENULIS DAN MEMBACA BLOG ! ANDA BAGAIMANA ?? 

Saturday, February 5, 2011

Lucky Me??

      Assalamualaikum dan salam sejahtera buat kalian semua.. ni haa, sy nk share skit tntg kenasiban baikan yommo dalam usaha nk balik cuti raya cina ni.. hahaha..
 4-leaf Clover

       Ok, mula2, niat dalam hati mmg tak nak balik umah kat ganu (KT) tu, nak stay kat KL je, ermm bukan xrindu kat mak ayah, tp cutinye... stakat 4 hari.. layan drama korea xsempat bai.. (kalau marathon lain cerita) haha.. after pikir2 balik, dalam tarikh cuti mghampiri.. eh, mak kesayangan called minta diriku pulang ke kampung.. aduhhh mak.. tak mampu sy menolak permintaan itu.. so, berlari-lari laa sy mncari tiket..

where are u ticket??!!

       First luck, member sabahan, terbeli tiket lebih balik ganu (tiket untuk gf tp gf dah balik awal), dan dgn segera sy mnyambar tiket bas tersebut.. hahaha.. ok, selesai satu kerja pergi cari tiket.. tiket KL-KT dah ada dalam tangan.. oi oitt... yg KT-KL nak cari kat mane plak.. membe2 semua buat gabra ckap tiket bas dah habis.. hadddooiyy... perlukah ku pulang ke KT walhal tiket kembali tiada.... aishh, nnti dulu yommo, jgn putus asa.....
takkan! huhu

       Haaa xputus lagi.. sy try laa tanye ayah kesayangan kat kampung tu, mintak jugak tlg carikan tiket (walau ke lubang cacing tau) untuk kembali ke KL... Second luck is, ayah called, a day before cuti, panggilan itu berbunyi begini... " tiket bas ade, ade org tendang tadi , SANI, pagi ahad, 10am.." waaahhh cantek ah ayahku.. hehe.. hati yg gundah kerana memikirkan camne nk blik cuti ni kembali tenang..

      6.00am, Khamis, 3 Feb 2011.. selamat sampai KT.. yeahhh bermula laa cuti ku  selama 4 hari.. ehh xsampai pun, 2 hari setengah je.. huhu.. dapat gak (walaupun sekejap) bercuti di kampung.. seronok jupe family, kawan2, awek2, jiran2, dan ramai lagi.. haha.

     Skip my cuti time.. hari sabtu, a day before nk balik ke KL.. kakak ipar ade ajak balik bersama (naik kereta WAJA) ke KL, maknenye tiket bas kene jual laa..  tiket yg dh ditendang akan ku terajangkan ke kaunter (dah takde org nk beli lorr) oklahh, dapat laa half price sbb duit ambil terus, xnk tunggu dpan kaunter tnggu tiket tu laku ( baik aku balik tlg mak koyak bawang ).. huh.. after that, blik umh dgn perut lapar.. jumpe mknn.. sedangku makan didepan TV menonton channel KBS WORLD, abg aku blik dari kerja.. aku pun buat ramah la tanye nk gerak pukul berape esokkannya dan aku bertnyekan "..pagikah??..".. ehhh dia boleh buat muka terkezut sbb yommo ingatkan diorang (abg n kakak ipar) nk gerak pagi2 hari.. aduyyaaii abg aku ade kerja plak esokkan tu.. aduhhh... tiket dah jual, n diorang nk gerak ahad mlm.. kalau nk diikutkan, mane sempat aku nk pergi kelas kalau gerak malam hari.. Sbb hari isnin tu kelas aku start pukul 7.15am!! waaaaa knape buat diriku begini.... Ya Allah, dugaan sungguh... huhuhu.. nak balik naik ape ni..

    Third luck, time makan tu, aku teringat yg JIRAN aku ada mempelawa aku untuk gerak skali balik KL.. alangkah leganya hati ni bila teringatkan hal itu, ketika abg aku mnjelaskan tntg niatnya untuk bergerak malam hari.. lantasku mencelah.. " ermm ok lah, takpe laa.. aku balik ngan abg mat (jiranku).." uih... seperti yg kuluahkan.. aku berlari ke rumah jiran untuk menyambut pelawaannya dgn harapan masih ada kekosongan..
sampai rumah jiran, seraya aku melepaskan hajat untuk menumpang.. "... ok2, ada lagi ruang dalam kereta tu, beg xbanyak bawak kan.. " sepantas kilat ku menggeleng-gelengkan kepala... hahahaha.. Alhamdulillah, aku dapat transport untuk balik ke KL dgn jayanya.. huhu.. tu jelah nk share kali ni.. bnyk giler kot aku share kali ni.. huhuhu.. take care of your safety whether on the road, on the water, in the air, or underground.. :D :D

*peringatan untuk diri sendiri :  lain kali kalau nk balik ke nak kembali dari mana2, rancang dari awal ok! huhu :) chaw~~

Friday, February 4, 2011

Korean At A Glance [Lesson Seven]

      Assalamualaikum anak2... waaa dah jd ayah plak sy skrang... hahaha.. hmm.... sperti yg sedia maklum (eh xbace notice board lagi ea).. Yommo Class is expending its class bcoz kelas kita skrg is getting sempit.. cikgu xnk laa murid2 meniarap atas lantai jubin berkilat2 ni nnti.. hahaha.. Yg pasti, cikgu berasa senang hati dgn kehadiran kalian ke kelas ini.. hehehe.. Baru2 ni cikgu pergi ke Switzerland untuk cari bulu biri2 segar dari ladang untuk keselesaan korang berjalan-jalan dalam kelas ni.. korang xperlu tahu cikgu pergi macam mane.. haha.. :D

tu cikgu ngan tour guide.. lol

          Ok, bulu biri2 dah ada, air-con dah pasang (eh bile mase plak ni) , jom, kita mulakan our class for today.. Cikgu berniat nk ajar korang tentang 3 things.. First is DAYS OF THE WEEK, then, MONTHS OF THE YEAR, and at last, THE FOUR SEASONS..

Without any delay, lets start with the first one..

DAYS OF THE WEEK
Sunday------> i-ryo-il
Monday-----> weo-ryo-il
Tuesday-----> hwa-yo-il
Wednesday--> su-yo-il
Thursday-----> mo-gyo-il
Friday-------> keum-yo-il
Saturday-----> t'o-yo-il


Now moving on.....

MONTHS OF THE YEAR
January             i-rweol
February          i-weol
March             sam-weol
April                sa-weol
May                o-weol
June                yu-weol
July                 ch'i-weol
August            p'a-weol
September      ku-weol
October          shi-weol
November      ship-i-rweol
December       ship-i-weol


Alright, here is the last one, with pictures... :D

THE FOUR SEASONS
Spring
pom
Summer
yeo-reum
Fall
kae-ul
Winter
kyeo-ul

      Semua perkara di atas ni tak susah pun, all u need to do is to memorize and praktikkan supaya lidah tu xkeras macam  batu tepi2 jalan tu okey.. :P 


     To end this class, yommo nak ucapkan selamat bercuti dan selamat pulang semula ke U bg semua mahasiswa dan mahasiswi di M'sia ini.. :D  dah dapat cuti seminggu ( sy 4 hari je) tu, harap2 dapat dimanfaatkan sepenuhnye.. assignment and homeworks (same je 2 ni kan) jgn xbuat plak... hahaha.. oklah.. see u around.. take care.. ~~




A Word A Day : Kwaen-ch'an-a-yo ( that's all right )

Thursday, February 3, 2011

Korean At A Glance [Lesson Six]

      Assalamualaikum...  Hey uols.. im back early this time.. schedule kena postpone.. terpakse pilih date lain for another shot.. macam artis plak ade jadual2 gtu bagai.. haha... takde pape pun..  i got my free time and i feel like i want to teach uols tonight.. can we start our class now?? hihi.. its okay, no one here to be bothered by our class right.. :D

    Memandangkan cikgu boleh tahan jugak math (ilmu addmath dah berkarat) ni.. Terasa nak ajar basic number laa plak.. cikgu nk ajar perbezaan penggunaan nombor dalam hangeul ni... Numbers in Hangeul ni terdiri dari Chinese-Derived and also Native Korean. So, dalam lesson kali ni, sy akan listkan kedua duanya.. nak bg korang dapat perhatikan perbezaannya okkayh.. :D 
Lets start with Native Korean first k..


CARDINAL NUMBERS (NATIVE KOREAN)

0                yeong                                    17                 yeol-il-gop
1                 ha-na                                   18                  yeol-yeo-deol
2                  tul                                        19                   yeol-a-hop
3                  set                                        20                  seu-mul
4                  net                                        30                  seo-reun
5                 ta-seot                                   40                  ma-heun
6                 yeo-seot                                 50                  shwim
7                 il-gop                                     60                   ye-sun
8                 yeo-deol                                70                    i-rheun
9                  a-hop                                    80                  yeo-deun
10                yeol                                       90                   a-heun
11                yeol-ha-na
12                yeol-ttul
13                yeol-set
14                 yeol-net
15                yeol-tta-seot
16                 yeol-yeo-seot


    Ok, for the numerals 100 and higher, only Chinese-Derived set is used.. Now, i'll show u..

CARDINAL NUMBERS ( CHINESE-DERIVED )


0       kong                              90           ku-ship
1       il                                    100            paek
2       i                                     200            i-baek
3       sam                                300            sam-baek
4       sa                                   400           sa-baek
5       o                                    500            o-baek
6       yuk                                600             yuk-ppaek
7       ch'il                               700             ch'il-baek
8        p'al                               800             p'al-baek
9        ku                                900              ku-baek
10      ship                             1,000            ch'eon
11      ship-il                          2,000             i-ch'eon
12      ship-i                           10,000            man
13      ship-sam                     20,000            i-man
14      ship-sa                        100,000           shim-man
15       ship-o                        200,000            i-shim-man
16       shim-nyuk                 1,000,000          paeng-man
17       ship-ch'il                   2,000,000          i-paeng-man
18        ship-p'al                   10,000,000          ch'eon-man
19         ship-kku                20,000,000          i-ch'eon-man
20          i-ship                   100,000,000          eok
30         sam-ship
40         sa-ship 
50         o-ship 
60         yuk-ship 
70         ch'il-ship
80          p'al-ship      


     Tu diaa... start masuk ribu2 tu.. korang pandai2 laa masukkan ye.. contoh dah ade.. nk bgtau semua tak de tenaga laa cikgu nk ajar laen kali nnti.. haha.. haa kamu semua.. itu laa nombor2nya.. once u remember the basic 1 2 3 ... tu, yg no besar2 tu dah xjadi masalah cikgu rase.. kamu semua budak2 cerdik pandai kan..
sebelum cikgu tutup kelas ni, ni nak bagi extra untuk pelajaran kali ni.. kalau nk di ikutkan mmg ada dlm list nk ngajar pun.. hihi.. here u are..


ORDINAL NUMBERS


First [1st]             ch'eot-jjae  
Second [2nd]       tul-jjae
Third [3rd]           se-jjae
Fourth [4th]         ne-jjae
Fifth [5th]            ta-seot-jjae
Sixth [6th]           yeo-seot-jjae
Seventh [7th]      il-gop-jjae 
Eighth [8th]         yeo-deol-jjae
Ninth [9th]          a-hop-jjae
Tenth [10th]        yeol-jjae 


         Baiklah semua.. nampak gayanya waktu dan masa mencemburui cikgu.. eh, mencemburui kita semua untuk meneruskan Yommo Class ni.. hahaha... ok.. make sure uols buat homework and praktikkan ape yg cikgu ajar k.. moga2 ilmu tu berkat dan lekat dalam kepala korang semua.. cikgu hanya mgharapkan yg terbaik dari kalian semua.. :D :D happy with ur days.. until the next lesson....

 ....take care... :)



A Word A Day : An-nyeong-hi-chu-mu-se-yo ( Sleep Well )

Korean At A Glance [Lesson Five]

        Assalamualaikum murid2.. dah lame cikgu amek MC.. maaf laa.. cikgu on leave for vacation at Bali last few days.... haha.. hehe.. cikgu pergi sane bkan suke2 taw, nk cari ilham dan try to find the way to teach uols with better understanding.. :D
scene 1

scene 2

      Haaa tu laa scenery yang cikgu sempat snap dalam google image.. ahahahahaa.. sy pergi sane main2 je (maknenye xjejak kaki pun kat Bali ) hahaha.. sy saje2 nk bg mood korang happy nk blajar lesson baru ni.. cikgu bkn bermaksud nk tipu korang laa.. hahaha.. 


     Oo ok lupe plak, duk ngomong2 kosong xingat nk ajar ape kali ni.. haa.. entri kali ni cikgu nk ajar about family.. korang sayang bangat tak sama kamu punya family...?? of course laa sayang kan.. mane boleh xsayang.. kalau xde family ( despite the no of siblings ), korang xdpt erti hidup berkeluarga.. keluarga adalah tempat kita mengadu dan saling bergantung.. my family consist of 3 sisters and 2 brothers , my family has 6 siblings and im the last one ( bongsu ).. sedikit saje tntang cikgu.. ok, pelajaran kali ni cikgu nk bgtau basic member of family.. like my previous post, this entry will not contain hangeul..  now, let begin our class, shall we....

buku bawak x?? lol

FAMILY

Grandfather  --------------------> ha-ra-beo-ji
Grandmother-------------------> hal-meo-ni
Father--------------------------> a-beo-ji
Mother-------------------------> eo-meo-ni
Husband-----------------------> nam-p'yeon
Wife---------------------------> a-nae
Daughter------------------------> ttal
Son-----------------------------> a-deul
Older Bro ( of a female )-------> o-ppa
Older Sis ( of a female )--------> eon-ni
Older Bro ( of a male )---------> hyeong
Older Sis ( of a male )----------> nu-na
Younger Bro ( of both sexes )---> nam-dong-saeng
Younger Sis ( of both sexes )---> yeo-dong-saeng

*note from the book : Family relationships are an important part of Korean life. 

         Kalau korang berpeluang bercuti disana, soalan kerapnye mesti tntang members of your family.. jadi, baru kamu semua tahu yg family ni penting kan.. So, SAYANGILAH KELUARGA ANDA sperti mane diorang SAYANGI ANDA.. huhuhu (teringat my sis and bro yg berade jauh disisi tp dkat dihati skrg) T_T.. lepas2 ni, korang boleh laa apply lesson di atas kat kluarge korang k.. now, Yommo Class dah nk tutup.. akan dibuka tak lame lagi untuk another lesson.. so long for now, take care of urself and ur FAMILY.. :D :D
Contoh2 family bahagia.. haha..


Family Guy :D

the Simpsons :D

This is an Incredible family :D



A Word A Day : Chi-geum ka-ya twae-yo ( I must go now )

Wednesday, February 2, 2011

Im Looking For~~~

     Assalamualaikum dan selamat pagi2 hari semua.. hahaha.. awal gile yommo bangun ye.. haha.. tak tido lagi laa.. nk bgun camne.. anyway, dalam pukul 6 td, sy selamat mendarat just before Masjid Terapung's traffic light.. hehe.. jalan2 skit, pastu, ade C200 datang menjemput dan saye selamat masuk ke dalam mahligai indah di kg. bukit depu, KT.. hehe..

      Korang mesti tak tertanye2 kan yommo tngh cari ape.. haha.. eh, ade jugak yg tertanye2.. haha.. meh meh nk bgtau, yommo is looking for KPOP Lover punye bloggers ( followers to more precise ) haa.. kalau smakin ramai, smkin semangat la yommo nak  berkongsi cerita.. hihi.. jd, kalau anda tersinggah kat blog ni, and u r a kpop lover, it is not a crime for u to admit it, and u can follow my blog.. ( ayat pancing kah).. hehe.. but, anyhow blog ni xleh jugak sy nk ckp akan bercerita pasal KPOP je memanjang, tp, majoritinya macam tu lah.. :D :D kenapa tidak, im a kpop lover.. hihihihi.. tp entri ini TIDAK BERNIAT LANGSUNG untuk menghalang blogger yg mempunyai interest yg berbeda to be my follower.. :D plus, sy tidak bertujuan nk memaksa korang semua tp lebih kepada inviting u all.. :D

kire rasmi laa nih k.. :D



    Ermm sy rase itu sahaje yg nk dibualkan dalam entri ni.. kalau tak minat kpop tu, ape kate korang start planting it inside ur heart k.. kalau xpaham bahasanye, xpe2, i boleh tolong ajarkan..( ayat xleh blah) haha...
oklah..  i need some rest (a lot) and intend to sleep.. my body cant hold any longer... k, tata and take care..  And before i forgot, GONG XI FA CAI to all chinese.. :D ugghh erghh errr...


.......................( collapsed )

Tuesday, February 1, 2011

My All-time Song

      Hai semua... entri ni nak share skit tntng lagu2 layaannn aku... aku ni jenis suke lagu2 slow.. ala2 ballad gtu.. hahak.. tak suke mane lagu2 rock ni, (ade certain2 yg boleh lyn cam KORN) & lagu2 soft melody.. harmony sound.. more to piano background sound and lots of FEELING.. nice beat song pun boleh.. hahaha.. but most of all, bnyk lagu2 ni dalam bahasa korea.. thats y i love kpop!! :D: D
 totally! jjang~~

 ...kpop...

    haaa tu laa antara genre2 lgu yg Yommo love to listen to.. :D :D no hard feeling k if u r a ROCKER. hehe..
ok, for now... ni laa antara lagu2 yg i suke dgr, lyn, n miming hari2.. haha.. walaupun begitu.. zikir2 xtnggal ok.. :D

Orange Caramel - Still

Kim Bum Soo feat Kim Taeyeon (SNSD) - Different
IU - Good Day

 haa tu laa .. kalau anda berjiwa korean, try dgr lagu ni.. in my opinion, i can feel at ease as i listen to this song.. huhu.. kalau ade lagi lagu2 yg best, i'll share orait.... anyway, layan~~~~ haha.. tata~~

Monday, January 31, 2011

Hebat gila kaw jopo~~

     hahaha entri kali nk ckp sket pasal kwan aku yg dulu2, dia laa yg ajak aku berblogging ni.. haha.. mmg klakar laa sbb time tu aku terdetik plak nk buat.. mmg ingat nk buat saje2 je tp, kalo dah ketagih follower (xramai pun), mula la perah otak nk post ape nnti kan.. haha... anyway, aku nk tabik spring sket kat member aku ni.. kalau nk ikutkan, mase start blogging same ngan aku.. tp, follower die, waaaaa laju gile naek..

300 km/h~~!!

  hehe.. tp tak cute laa aku kalau aku ckp dia xhebat hehe, sbb dia ni jenis org yg suke suke(senyum).. walau macam mane marah ke, bad mood ke, aku xnmpk (jarang giler) pun die TAK senyum.. hahahaha.. and dia ni jugak one of my smartest friends!! aduhhh... jopo... knapa ko hebat sngt... T_T .. stakat multiply 35 ngan 47.. 2 seconds later, kluar laa product dari mulutnye... mase bile tkan kalkulator or amek pen.. sedangkan kat situ xde pen, kertas, and even CALCULATOR!! hahaha.. sekonyong konyongnye aku duk tekan2 kalkulator (siap tersalah tekan simbol bahagi).. mmg laa salah jwapan aku.. tp, jwapn die, kalah kalkulator.. haha... haaa tu laa dia, japar hanafiah, anugerah tuhan kepada kluarga encik hanafiah.. betapa hebatnye die shingga aku mnyanggupkan diri nk post pasal dia..  hihi... maafnye jopo bha.. aku mmg xleh pendam lagi nih.. haha..
opsss this is me! :D :D

tngk lah!! selebar lebarnye die senyum!! LOL 

gurau2 je jopo... dont take this into ur heart, keep on living! 


JANGAN BUANG SENYUMAN MANISMU JOPO...

Sunday, January 30, 2011

Korean At A Glance [Lesson Four]

    Assalamualaikum dan selamat malam.. :D :D bertemu lagi kita di dalam kelas Hangeul Yommo.. haha sejak bile ade kelas yommo ni.. haha.. baru terlintas laa.. dah kalu tuan empunye blog yg buat entri ni.. xsalah kan nk namakan nama kelasnya.... :P hihi.. anyway, smalam sy gi shopping sakan uuu... hahaha.. bkan window shopping things but, barang2 kperluan umh.. since i moved into a new apartment (much better) hihi..

hihik! lol~~                   

    Macam2 mall sy dan rakan sebumbung pergi.. lunch kat Giant jap, then off to IKEA, The Curve, tp last2 beli barang kat mane, kat TESCO jugak... hahaha.. dah kesuntukan waktu nk patah balik ke Giant (jauh weh TESCO ngan Giant tu) hehe.. nasib baik TESCO mengamalkan 'For You And Your Family'  slogan.. maknanya kne jual murah lor.. haha (xde modal) :D ok2.. brg2 umh dah beli, semua brg dah kemas, now, its time for class! lets learn something new, shall we....

   Alright class, entri sebelum ni tntang 1H6W kan.. and kalau korang nk cuba tnya org boleh laa praktikkan ye.. moge2, ilmu tu tak ilang dalam ingatan.. :D lesson kali ni, cikgu nk ajar tntang arah.. bukan arah tujuan anda, but, just arah, DIRECTION.. hehe.. arah ni penting tau, xde arah, kebingungan laa.. haha.. skrg, mari cikgu tolong bagi pengajarannya kepada kalian supaya anda tak bingung2 lagi okkeyh... ok tak???? ok kan... haha.. nevermind, lets start our class..

Direction Words
  English                  Romanization
   here                     yeo-gi
   there                    cheo-gi
   up                        wi-ro                
  down                    a-rae-ro              
  from                     (e)-seo             
  to                          e/(eu)-ro         
  at                         (e)-seo       
  in                         an-e        
  left                       woen-jjok-eu-ro        
 right                      o-reun-jjok-eu-ro
  on                        wi-e
 in front of             a-p'e   
 behind                  twi-e  
 between               sa-i-e   
 beside                  yeo-p'e
 outside                pa-kke

*notes: yang dalam kurungan di'silent'kan.. mknanye, korang just sebut skali ngan nafas gtu... try buat, jd punye. hehehe..

      Pelajaran kali ni tak meletihkan otak sangat kan murid2.. hihi.. arah je pun, bukan ARAHAN! :D: D cikgu (dah2 aa tuh) ni dah takde arah nk kate ape kalu korang ckp lesson ni susah.. haha.. slow2 ok.. no need to rush.. where are u going anyway right.. :D :D ok2.. lupe plak sy, any questions?? 

.....
................
........................................

............................................................cikgu!

Ye (huh), kamu ade soalan kah? ooo nk contoh ayat.. ok2, jgn bimbang, ade dlm list cikgu ni, nk mngajar kamu.. haha.. ok..

Examples: HERE - let's put it here 
 yeo-gi seo geu-seul man-deul eo bo-ja )
                

IN FRONT OF - im standing in front of you
 ( nae-ga dang-sin a-p'e-seo-iss neu-ge an-ibni-da )


   ok, dah paham?? sikit2 jadi lah.. ok, now, buat homework plak... :D :D itu sahaja lesson kita pada entri kali ni.. sy rasa semua dah pandai sebut skit2 hangeul ni.. ok laa tu.. you have an improvement! keep it up! :D 

semoga bertemu muka lagi kita dalam lesson yg akan datang.. :D take care everyone..


A Word A Day : Ch'eon-man-e-yo ( you're welcome )